Site preloader
Nicolaides Opticians Ltd

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές, μόνο μαθητές με κακή όραση.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές. Μόνο μαθητές με κακή όραση.

Από την επιστημονική ομάδα των Οπτικών Νικολαΐδης

Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όλα όσα νομίζαμε για τον τρόπο κατανόησης και απόδοσης των μαθητών στα σχολικά τους μαθήματα. Το 60% των παιδιών που παρουσιάζονται ως «κακοί μαθητές» φαίνεται να έχει άμεση σχέση με προβλήματα όρασης. Μέσα σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται και οι μαθητές με προβλήματα συμπεριφοράς.

Η καλή όραση είναι ο βασικότερος παράγοντας για ένα μαθητή να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες μιας σχολικής χρονιάς. Το διάβασμα βιβλίων, οι γραπτές εργασίες, το μάθημα στον πίνακα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν μια αληθινά δύσκολη και επίπονη πρόκληση για τα μάτια.

Προβλήματα όρασης δημιουργούν επιπρόσθετη καταπόνηση που επιδρά όχι μόνο σε μαθησιακό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα στο κοινωνικό και ψυχολογικό τους κόσμο. Είναι κατανοητό πως ένα παιδί που «δεν τα παίρνει εύκολα» αισθάνεται μειωνεκτικά έναντι των άλλων παιδιών, στοχοποιείται, αντιδρά και αυτό δημιουργεί πολλές από τις «συμπεριφορές» που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι αυτό της απουσίας πρόληψης από τους γονιούς. Εδώ έχουμε 1 στους 4 γονείς να μη δίνει την απαραίτητη σημασία ή να μη ξέρει να αναγνωρίζει τα σημάδια που δείχνουν πως το παιδί του πιθανόν να αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.

Στο θέμα της πρόληψης οι οφθαλμίατροι και οπτομέτρες είναι απόλυτοι.

Κανένα παιδί δε θα πρέπει να ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά αν πριν δεν εχει λάβει τεστ οράσεως.

Τα παιδιά που έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα όρασης και τα παιδιά μέχρι 7 χρονών θα πρέπει να να εξετάζονται κάθε 6 μήνες για σωστή παρακολούθηση της εξέλιξης της όρασής τους. Επιπλέον παραθέτουν κάποια από τα βασικά σημάδια που κάθε γονιός θα πρέπει να παρατηρήσει στο παιδί του:

  • Αν γέρνει το κεφάλι του ή κλείνει ελαφρώς το ένα του μάτι
  • Τρίβει συχνά τα μάτια του
  • Είναι πολύ κοντά στην τηλεόραση, στο βιβλίο ή στο τάμπλετ
  • Βλεφαρίζει
  • Έχει συχνούς πονοκεφάλους
  • Βρίσκει δικαιολογίες για να μη διαβάσει ή να μη πάει σχολείο

Τα Οπτικά Νικολαΐδης, προσφέρουν δωρεάν τεστ οράσεως σε όλους τους μαθητές. Κλείστε έγκαιρα το ραντεβού σας τηλεφωνώντας 70001222 σε ένα από τα 10 καταστήματα σε Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα.

Ακολουθήστε μας στα Social Media @ nicolaidesopticians