Θα δεις τον ήλιο με άλλα μάτια
Ο ήλιος είναι χαρά και ευλογία. Η σωστή χρήση του είναι ο καθοριστικός παράγοντας για θετικά αποτελέσματα ή βλαβερές συνέπειες. Γνωρίσουμε πια πως η πρωταρχική αιτία του μελανώματος είναι η έκθεση στο υπεριώδες φως (UV) σε άτομα με χαμηλά επίπεδα της χρωστικής του δέρματος. Όμως ποιοι άλλοι παράγοντες που δε γνώριζες ή δεν είχες σκεφτεί σε θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο;
Λοιπόν, τώρα Θα δεις!
Θα δεις πως κάποια φάρμακα κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο
Ορισμένα φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο (δηλαδή προκαλούν φωτοευαισθησία) και μπορεί να καταστήσουν και τα μάτια ευαίσθητα σε αυτόν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ορισμένα αντιβιοτικά (φθοροκινολόνες, τετρακυκλίνες), αντισυλληπτικά και φάρμακα με οιστρογόνα που λαμβάνονται από το στόμα, τα ψωραλένια (χρησιμοποιούνται για δερματοπάθειες όπως η ψωρίαση), ορισμένα διουρητικά και ηρεμιστικά κ.ά.
Θα δεις πως η αντανάκλαση είναι σοβαρός παράγοντας
Ένα άτομο δέχεται ακτινοβολία απευθείας από τον ήλιο και από τον ουρανό, αλλά και από ανακλάσεις στο έδαφος. Έρευνες έχουν δείξει ότι το νερό αντανακλά έως το 100% της UV, το χιόνι το 80%, η στεγνή άμμος και το τσιμέντο έως το 25%, ενώ ακόμα και το γρασίδι αντανακλά ένα μικρό ποσοστό (κάτω από 5%).
Θα δεις πως τα γυαλιά ηλίου ΔΕΝ προστατεύουν μόνο τα μάτια
Τα μάτια αποτελούν ένα από τα τελευταία σημεία του σώματος που θα σκεφτόταν κανείς ότι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν καρκίνο. Κι όμως τα μάτια κινδυνεύουν άμεσα. Αλλά εκτός από τα μάτια ο καρκίνος στα βλέφαρα είναι επίσης πολύ συχνός και η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία. Έτσι τα γυαλιά ηλίου καλό είναι να καλύπτουν τα μάτια και από τα πλάγια διότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται στις λείες επιφάνειες, επομένως φτάνει και υπό γωνία στα μάτια.
Θα δεις πως όλα τα γυαλιά ηλίου δεν είναι τα ίδια
Για να παρέχουν επαρκή προστασία από τον ήλιο, τα γυαλιά ηλίου πρέπει να δεσμεύουν το 99-100% της UVA και της UVB, να απωθούν το 75-90% του ορατού φωτός, να έχουν φακούς με ομοιογενές χρώμα δίχως ατέλειες, και να έχουν κατά προτίμηση γκριζωπούς φακούς για να επιτρέπουν καλή αναγνώριση των χρωμάτων γύρω μας. Γι’αυτό καλό θα ήταν να αγοράζονται μόνο από εγκεκριμένους οπτικούς.
Θα δεις πως η συννεφιά δεν σε προστατεύει
Παρόλο που τα νέφη εξασθενίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία, η ακτινοβολία που περνάει είναι αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει έγκαυμα. Εκτός και αν τα νέφη είναι εκτεταμένα, χαμηλά και με μεγάλο πάχος.
Θα δεις πως και στο κολύμπι καίγεσαι
Περίπου το 95% της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά το νερό (π.χ. στη θάλασσα) και το 50% μπορεί να διεισδύσει σε βάθος μέχρι και 3 μέτρων. Όταν λοιπόν κολυμπάμε, το σώμα μας βρίσκεται μόλις λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του νερού, και κατά συνέπεια δεν προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Θα δεις τι σημαίνει αντιηλιακό
Η αποτελεσματικότητα του αντιηλιακού ελαττώνεται σταδιακά μετά την εφαρμογή του. Δεν πρέπει να μένουμε στον ήλιο περισσότερο από ό,τι προβλέπουν οι δείκτες προστασίας του αντιηλιακού. Αν χρειάζονται 20 λεπτά για να προκληθεί κοκκίνισμα σε δέρμα χωρίς προστασία, τότε ο δείκτης SPF15 προστατεύει 15×20, δηλαδή περίπου 5 ώρες. Ένας καλός δείκτης προστασίας είναι ο SPF30. Ο χρόνος αυτός, ωστόσο, είναι θεωρητικός. Τις ώρες μεταξύ 12-5μμ ο ήλιος είναι πιο δυνατός και πρέπει να αποφεύγεται. Γι’ αυτό καλύτερα κάθε 2 ώρες να βάζουμε αντιηλιακό.
Θα δεις τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος
Κι όμως η πλάτη είναι το πιο τρωτό σημείο στο σώμα μας σε σχέση με την ακτινοβολία κι αυτό γιατί δεν είναι συνηθισμένη σε συχνή έκθεση. Ακολουθούν το πρόσωπο, η μύτη, τα αυτιά, το δέρμα του κρανίου, ο λαιμός, ο αυχένας και οι ώμοι γιατί αυτά δέχονται τη μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας.
Θα δεις τον μεγαλύτερο κίνδυνο!
Οι ασθενείς με μελάνωμα στο δέρμα του κρανίου ή του λαιμού, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με ασθενείς με μελάνωμα σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό εξηγείται γιατί η παροχή αίματος και το λεμφατικό σύστημα είναι πλούσια και πολύπλοκα στο κεφάλι και στο λαιμό. Έτσι τα καρκινικά κύτταρα του μελανώματος πιθανόν να μπορούν πιο εύκολα να διηθήσουν το κυκλοφορικό σύστημα και να εισβάλουν σε άλλες περιοχές του οργανισμού κάνοντας μεταστάσεις.
Θα δεις έναν έξυπνο τρόπο να μετράς τον κίνδυνο
Μέτρα τις ελιές σου! Άτομα με πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο τους (ιδίως στην περιοχή πάνω από τον δεξί αγκώνα τους), πιθανότατα έχουν πάνω απο 100 ελιές σε όλο το σώμα τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα.